Eşti aici:Articole»Michelin explică noua reglementare europeană privind etichetarea anvelopelor

Michelin explică noua reglementare europeană privind etichetarea anvelopelor

Începând cu 1 noiembrie 2012, toate anvelopele comercializate în Europa trebuie să aibă lipită o etichetă care să conţină informaţii privind trei criterii de performanţă. Două dintre acestea vizează mediul (eficienţa energetică şi zgomotul la rulare) şi cel de-al treilea vizează siguranţa.

Noua reglementare europeană impune ca toate anvelopele comercializate să aibă lipită o etichetă care să indice rezistenţa la rulare (a se vedea explicaţiile detaliate de mai jos), nivelul zgomotului la exterior şi distanţa de frânare pe carosabil umed (aderenţa pe suprafeţe umede).
Această reglementare are două obiective:
- Să ofere informaţii obiective consumatorilor cu privire la performanţele anvelopelor, performanţe pe care consumatorii nu le cunosc întotdeauna.
- Să ajute la îmbunătăţirea performanţelor anvelopelor, făcând aceste date cunoscute publicului larg.
Această iniţiativă susţinută de Michelin va pune la dispoziţia consumatorilor informaţiile necesare pentru o mai bună înţelegere a siguranţei şi a impactului pe care anvelopele îl au asupra mediului înconjurător. Noua reglementare este cu atât mai importantă cu cât impune afişarea datelor privind eficienţa energetică a anvelopelor.
Eticheta va arăta ca şi etichetele lipite în prezent pe aparatura electrocasnică. Pe această etichetă va fi afişată clasa de performanţă a anvelopei, pe baza a trei criterii:
• Rezistenţa la rulare, prin care se indică impactul asupra consumului de carburant şi, implicit, al nivelului emisiilor - clase de la A la G.
• Aderenţa pe carosabil umed, măsurată prin distanţa de frânare pe suprafeţe umede - clase de la A la G.
• Nivelul de zgomot la exterior - măsurat în decibeli (dB).
Începând cu 1 noiembrie 2012, noua etichetă trebuie lipită pe toate anvelopele pentru turisme, vehicule utilitare şi camioane fabricate după 1 iulie 2012 şi trebuie să fie inclusă în formă standardizată şi în documentaţia şi materialele tehnice promoţionale ale constructorului de anvelope.
Aceste informaţii trebuie să fie incluse sau ataşate la factura emisă, permiţând astfel utilizatorilor finali să înţeleagă mai bine anvelopele şi să le compare pe baza celor trei criterii de performanţă.

sursa: michelin.ro
foto: michelin.ro

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează